Go-Uda

East meets West in Gouda

Go-Uda is de Goudse variant van het eeuwenoude Aziatische denkspel Go. In plaats van witte en zwarte steentjes worden gele (jonge) en zwarte (oude) Goudse kazen gebruikt. Het houten bord is vervangen door een kaasdoek waarop de speellijnen zijn afgebeeld.

In de kleinste uitvoering wordt gespeeld op een 9 x 9 bord met kleine babykazen. Prima geschikt voor een demonstratie binnenhuis.

De grootste uitvoering wordt gespeeld op een 19 x 19 bord met echte grote Goudse kazen. De ideale plek hiervoor is een plein of een markt.

De naamgever van dit spel is de 91e Japanse keizer Go-Uda die regeerde van 1274 tot 1287.

Een gedachte over “Go-Uda”

  1. Hmm … Japan en kaas …
    Weet dat mensen in Aziƫ en Afrika vaak problemen hebben met melkproducten! Daarom heeft het ook erg lang geduurd voor Japan aan de kaas ging. En het is nog maar de vraag of dat verstandig is geweest.
    Grappig trouwens dat je de naam Go Uda hebt gevonden. Ik zou er bij vermelden dat het een keizer is uit de Kamakuraperiode. Dat zegt voor kenners meer dan een jaartal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>